Leiden

Leiden heeft voortaan een eigen klokje

Zijn liefde voor uurwerken kreeg Leidenaar Iben van Paridon toen hij op 18-jarige leeftijd een horloge kreeg van zijn vader. Achtien jaar later brengt hij zelf zijn eerste horloge op de markt. Een echt stadsklokje voor Leidenaren, want het ontwerp is gebaseerd op het historisch instituut De Sterrewacht.

Van Paridon verkocht vier jaar geleden zijn softwarebedrijf, maar vorig jaar begon het ondernemerschap toch weer te borrelen. “Ik miste het directe contact met klanten en om vanuit niets, iets te creëren.” Door horloges te ontwerpen kan hij zijn passie in zijn werk verweven. “Nu fiets ik met mijn zoon (Alexander) maakt hem super trots door Leiden om de horloges bij de kopers af te geven. Dat geeft een gevoel van trots.”

Zijn ontwerp moest een luxe mannenhorloge worden met betekenis. “Ik houd van wetenschap, dus ik zat eerst te denken aan horloges met een referentie naar wetenschappers. Maar ik wilde graag een brede doelgroep aanspreken.” Hij koos daarom voor een stadshorloge, mét een wetenschappelijke link. “Het pand van de Sterrewacht is prachtig, belangrijk en bekend. Dat moest het gaan worden.”

Voor de naam op het horloge moest hij wel nog toestemming krijgen van het instituut. Maar De Sterrewacht, die een bezoek aan het monument interessanter wil maken, was meteen enthousiast. “Ik mocht de naam gebruiken, mits de horloges in een aankomend winkeltje te koop zouden zijn. Daar was ik zelf ook blij mee natuurlijk.”

Maar een passie voor horloges is iets anders dan ze ook daadwerkelijk ontwerpen, erkent de ondernemer. Hij probeerde samen met zijn vrouw (Tessa) wel vijftig verschillende ontwerpen uit. “Een mooi design bedenken is echt niet makkelijk, hoor. Een horloge met een afbeelding ziet er bijvoorbeeld al snel uit als een speelgoedhorloge.”

Hij koos uiteindelijk voor een subtiel ontwerp. Op het Sterrewacht-horloge staat de naam van het instituut met de oprichtingsdatum. Verder heeft het glas een ronding met blauwe gloed, die symbool staat voor de lucht en de sterren die je door een telescoop kunt waarnemen. En voor het Leidse tintje mochten de twee sleutels, het wapen van de stad, op de voor- en achterkant van het horloge niet ontbreken.

De eerste 84 horloges zijn verkocht, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Toen hij zijn tweede partij horloges binnenkreeg, moest Van Paridon even slikken. “Er was een fabrieksfout gemaakt. In plaats van Sterrewacht stond er Sterrewatch op de horloges. Dus nu zit ik met tweehonderd foute uurwerken”, bekent de ondernemer met een glimlach.

Maar Van Paridon laat zich niet uit het veld slaan. Sterker nog: hij heeft de smaak goed te pakken. Na de Sterrewacht kreeg ook de Burcht zijn eigen uurwerk. En de horlogemaker heeft al een kijkje genomen over de grenzen van de stad: de Domtoren in Utrecht is ook uitgebracht. “We zijn een klein familiebedrijf, zonder grote marketingcampagnes. Daarom kunnen we de kosten laag houden. We hebben een klein budget, maar we dromen groot.”

Interesse gekregen in Stadshorloge Leiden?

Hier vindt je onze productpagina.

Bekijk onze collectie